Inschrijven nieuwsbrief
Nieuws

16-11-2017:
Een organizer bij jou thuis?
16-11-2017:
Wil je weten wat ik voor jou op je werk kan betekenen?
14-6-2016:
Bekijk hier het introductiefilmpje over organizen!

Blog berichten

TQM, oftewel: in een keer goed! Loslaten Bespaar tijd door je mail af te handelen! Opruimen is een hype! Nog meer boeken, help! Goed is goed genoeg! Goede voornemens, wens of werkelijkheid? De Pomodoro Techniek Kopen of niet? De gezinsvergadering

Stel jij ook weleens iets uit?

Geplaatst: 14-11-2013

 

De tekstschrijver van president Obama, John Favreau, heeft last van uitstelgedag schreef de Volkskrant op 12 oktober: ‘Ik stel álles uit, tot de laatste minuut. Het is ongelooflijk dat ik het mijzelf blijf aandoen. Ik deed het al in mijn studententijd en ben ermee doorgegaan in het Witte Huis. Als ik zes uur tot de deadline heb, weet ik dat ik vier uur niet schrijf. Ik ga lunchen, met vrienden bellen, een rondje lopen en het nieuws bekijken op internet. Daarna heb ik geen keus meer. Het gekke is dat ik die vier uur wel nodig heb. Als ik mijn agenda vol zou plannen met afspraken en dan nog twee uur zou reserveren voor het schrijven, zou het niet lukken. Uitstellen helpt me de gedachten te ordenen, vaak onderbewust.’

Maar is het wel uitstellen wat hij doet?

Uitstellen is als je jezelf iets voorneemt om te gaan doen maar het niet doet. Dat is hier helemaal niet aan de orde: hij doet wat hij moet doen en hij is zelfs op tijd klaar.

Rijpen zou ik het willen noemen. Het is de rijpingstijd die nodig is om tot een goede tekst te komen. Een aantal zaken komt op zo’n moment bij elkaar: een gedachte of ervaring, een toevalligheid en de urgentie. En dat leidt dan vaak tot iets heel moois.

Kenmerkend voor rijpingstijd is dat je met je gedachten (je bewustzijn) wel degelijk met de tekst bezig bent. Daarom mag hetgeen je in die periode doet, geen aandacht vragen. Dus wel de vaatwasser uitruimen, eten voorbereiden of je bureau opruimen, maar niet de mail beantwoorden.

Er is niets mis met een rijpingsproces. Het hoort bij sommige creatieve taken, (b.v. bij het schrijven  van een nieuwsbrief). Maar stel jezelf wel een deadline, anders is het wel uitstelgedrag!

Wil je hier meer over weten of wil jij van je uitstelgedrag af, neem dan contact met me op: ivonne@ivonnebrans.nl

 

 
Ivonne Brans
Tweemolentjeskade 10
2612XW Delft
015-2130386
06-44952349