Inschrijven nieuwsbrief
Nieuws

16-11-2017:
Een organizer bij jou thuis?
16-11-2017:
Wil je weten wat ik voor jou op je werk kan betekenen?
14-6-2016:
Bekijk hier het introductiefilmpje over organizen!

Blog berichten

TQM, oftewel: in een keer goed! Loslaten Bespaar tijd door je mail af te handelen! Opruimen is een hype! Nog meer boeken, help! Goed is goed genoeg! Goede voornemens, wens of werkelijkheid? De Pomodoro Techniek Kopen of niet? De gezinsvergadering

Goede voornemens, wens of werkelijkheid?

Geplaatst: 18-12-2014

 

‘A goal without a plan is just a wish’ schreef Antoine de Saint-Exupéry.

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen HET moment om iets in hun leven anders te gaan doen. Ze willen stoppen met roken of beginnen met afvallen. Ze beginnen een fitnesstraining of ze nemen zich voor om eindelijk hun huis op te ruimen.

Misschien heb jij ook wel een goed voornemen. Ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar veel goede voornemens stranden al binnen enkele weken.  Daarvoor is een aantal redenen.

Een gedragsverandering, want dat is het in feite, zal alleen standhouden als bij aanvang aan een aantal voorwaarden is voldaan:

  • Je moet echt ontzettend balen van de situatie zoals die nu is.
  • Je bent je ervan bewust dat jij degene bent waardoor de huidige situatie is ontstaan.
  • Je beschikt over voldoende discipline. Dat wil zeggen: je kunt weerstand bieden aan korte termijn behoeftes en sociale druk, én volhouden bij tegenslag.

 

Pas als aan al deze drie voorwaarden is voldaan is de kans aanwezig dat jij in je goede voornemen zult slagen.

Verder is gedragsverandering zo lastig omdat het grootste deel van ons gedrag (ca. 95 %) automatisch tot stand komt. Slechts 5% van ons handelen doen we bewust. Veranderen gaat het makkelijkst als je dicht bij jezelf blijft en hele kleine stapjes maakt. Het gaat om het volhouden en doen. Ook moet je nieuwe gedrag inslijten. Houd het daarom minimaal twee maanden aaneengesloten vol, pas dan heb je het gedrag geautomatiseerd. 

Gedragsverandering is dus niet een eenmalige beslissing om iets te veranderen. Het vereist bewustwording en voorbereiding, en het gaat om doen en volhouden gedurende een aantal maanden. Anders blijft je goede voornemen voor 2015 een wens.

Ik hoop dat het bovenstaande je helpt om je goede voornemens bewuster te kiezen en planmatig uit te voeren. Dan zal je zeker slagen. Ik wens je veel succes!

Heb je nog vragen over het bovenstaande of wil je je voornemens samen met mij uitvoeren, mail ivonne@ivonnebrans.nl  of bel 015 – 2130386 me.

 

Ik wens jou en je dierbaren fijne Kerstdagen en een heel goed 2015.

 

 
Ivonne Brans
Tweemolentjeskade 10
2612XW Delft
015-2130386
06-44952349